Osnovci ne smeju imati više od 25 časova nedeljno!

Zavod za unapređivanje obratovanja i vaspitanja (ZOUV) predstavilo je predlog za nastavni plan u osnovnim školama.

Zavod za unapređivanje obratovanja i vaspitanja (ZOUV) predstavilo je predlog za nastavni plan u osnovnim školama. 


Cilj je bio da se unapredi obrazovanje osnovaca, što bi moglo da znači da bi u višim razredima đaci morali da imaju i do 28 časova nedeljno.

Upravo ovome se usprotivilo ministarstvo prosvete, koje je na predlog ZUOV-a dalo negativan odgovor, upravo zbog povećanja nastavnih jedinica nedeljno za učenike od petog do osmog razreda.

25 časova nedeljno je ono što je propisano Zakonom – u šta su ubrojani i obavezni i izborni časovi, a ukoliko se dodaju časovi – to bi značilo da se izborni predmeti ne tretiraju isto kao i obavezni.

Za unapređenje obrazovanja osnovaca nije potrebno povećati broj časova koje će nedeljno pohađati, nego povećati vannastavne i druge aktivnosti koje bi doprinele boljem i kvalitetnijem obrazovanju učenika osnovnih škola.

ZUOV je pripremio dva predloga unapređenja nastavnog plana – koja su mogla biti usklađena sa zakonom. Prema jednom predlogu – drugi strani jezik bi bio obavezan u petom i šesto razredu, da bi u sedmom i osmom bio izborni ili da bude izborni u sva četiri viša razreda osnovne škole.

U obe vaerijante predviđena je drugačija realizacija nastave tehničkog i informatičkog obrazovanja u sedmom i osmom razredu, što znači da bi učenici imali jedan čas nedeljno i 30 časova blok nastave na godišnjem nivou, zbog čega bi gubili neke druge časove – u manjoj meri.


Izvor: http://osnovneskole.edukacija.rs

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget