Ministar prosvete: Forsiranje inženjerske struke u dualnom obrazovanju

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da se sada u Srbiji forsira inženjerska struka za dualno obrazovanje, kao i razvoj IT sektora.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da se sada u Srbiji forsira inženjerska struka za dualno obrazovanje, kao i razvoj IT sektora. 


- U ovom trenutku, bez ikakve ljutnje, inženjeri treba da vuku razvoj privrede - rekao je Šarčević na prezentaciji tec2Screen platforme za tehničku edukaciju nemačke komapnije Festo koja je održana u konferencijskoj sali Naučno-tehnološkog parka.

Ministar je istakao da se zbog toga, radi na proširenju prostora Elektrotehničkog i Matematičkog fakulteta u Beogradu, kao i na tehnološkim fakultetima u Novom Sadu i Nišu.

Šarčević je ukazao i na značaj izrade novih zakona, počev od sistemskog zakona o obrazovanju do zakona o osnovnoj školi kojim se, kako je ukazao, informatika uvodi kao obavezan predmet i prvi put se uči kroz nastavu tehničkog obrazovanja.

Poseban zakon o dualnom obrazovanju

- Postojaće i poseban zakon o dualnom obrazovanju koji uvodi kompaniju kao saradnika. Menjamo sastav školskih odbora, imamo modele ugovora i koristimo iskustva svih zemalja koji su nam partneri na prvom mestu Nemačke i Švajcarske - naveo je ministar.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević rekao je da je "Festo" nemačka komanija koja je lider u dualnom obrazovanju kada je u pitanju mašinska indrustrija, pneumatici...

- Oni uče ljude kako da sutra, na primer u pivari, na liniji - na mašini proizvode pivo. Imaju simulacione mašine na kojima mlade ljude uče nekoliko meseci kako da rade na njima. U sledećem koraku oni odlaze u proizvodnju i rade na pravim mašinama - rekao je Petronijević ukazujući da je "preskupo igrati se na mašinama koje proizvode dodatu vrednost".

Od simulacije do proizvodnje

On je istakao da je kompanija Festo osmislila način kako da privuče mlade ovom vidu učenja.

- Zbog nezainteresovanosti mladih da idu na mašinu i da uče da rade, oni ih najpre zainteresuju preko tableta, a tek u sledećem koraku ih vode u centar za obuku gde sedaju za mini mašinu, a potom idu u pravu industriju - naglasio je član gradskog veća.

On je istakao da će grad nastaviti da se bori za investicije odnosno da će aplicirati za fondove EU, da dobije novac i opremi škole, dok se profesori već obučavaju.


Izvor: http://www.blic.rs

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget