Prijave za letnji kamp

Od ponedeljka 19.12.2016. godine Omladina JAZAS Novi Sad, počinje da prima prijave za zainteresovane učesnike Dečijeg letnjeg kampa „Čudna zemlja Nedođija“ za programe Živeti sa prirodom. Svi roditelji koji žele da im dete provede letnji raspust na interesantan i kreativan način neka se jave radi više informacija.

Od ponedeljka 19.12.2016. godine Omladina JAZAS Novi Sad, počinje da prima prijave za zainteresovane učesnike Dečijeg letnjeg kampa „Čudna zemlja Nedođija“ za programe Živeti sa prirodom. Svi roditelji koji žele da im dete provede letnji raspust na interesantan i kreativan način neka se jave radi više informacija.  


O PROGRAMU

Program Kampa Živeti sa prirodom i rad kampa su osmišljeni od strane direktora kampa i tima lidera koji su instruktori u izviđačkoj organizaciji i koji su preneli svoja iskustva i programe iz sličnih evropskih kampova. Program se realizuje u malim grupama od 12 do 15 dece sa dva lidera od kojih je glavni lider punoletan, a pomoćni uzrasta preko 16 godina. Lideri rade po principu senke, i prisutni su sa grupom 24 sata bez izuzetaka, uključujući i spavanje gde lideri spavaju u šatoru koji je pored šatora grupe, čime se stvara odnos poverenja između lidera i učesnika programa, a sami lideri upoznaju članove grupe i tokom 8 dana trajanja kampa čime bolje realizuju aktinvosti u skladu sa mogućnostima dece. Program kampa je takav da deca tokom prepodneva uče programske teme tipa: orjentacija, dizanje skloništa, ishrana u prirodi, ekologija…a popodne opšte teme tipa: jahanje konja, veslanje i kanu, strljaštvo, pecanje… 

Osnovna ideja kampa nije toliko učenje o prirodi, koliko socijalizacija dece i vreme provedeno u prirodi. U ovakvom jednom progamu deca su upućena jedni na druge i uče da dele prsotor, aktivnosti i obaveze sa svojim vršnjacima. Za razliku od čvrstog objekta gde deci drugi postavlja trpezariju, sređuje sobu i često nema uvida vođa grupe u to šta se dešava u sobama na drugim spratovima. u ovom kampu deca po grupama, zajednički brinu o higijeni, čistoći, prostoru za rad, trpezariji i ostalo. Tokom realizacije programa, deca ostavljaju telefone kod dežurnog kampa, i imaju određeno vreme kada ih mogu koristiti, u pauzama.


BEZBEDNOST

Bezbednost u kampu je na posebnom nivou. Kamp pored već sopmenute čuvarske službe, hidranta, kvaliteta objekata i opreme, osvetljenja, ograde, ima i lidere koji su prošli obuku za prvu pomoć, stalno dostupnu ambulantu i stanicu policije, veliki čvrst objekat u centru Bogojeva za smeštaj u slučaju velikih elementarnih nepogoda i angažovane spasioce. Pored spasioca, kamp ima pravila za boravak u vodi koja podrazumevaju da se tokom kupanja dece pored spasioca, svi lideri grupa nalaze u vodi formirajući „živi zid“. 

Pravila kampa i rada lidera nalažu da lideri ulaze prvi u vodu pre kupanja dece i izlaze poslednji posle naloga dežurnog. Kupanje dece je u delu jezera, u obliku uvale obeležene plutom sa maksimalnom dubinom do 1,2 metra. U sklopu bezbednosti na vodi, sva deca za programe pecanja, veslanja i vožnje čamca imaju prsluke, a svi lideri pored obuke za prvu pomoć moraju da znaju da plivaju. Kupanje na jezeru je dozvoljeno samo tokom dva sata u okviru čest dana.


Izvor: omladinskikamp.rs
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget