Mladi iz Srbije dobijaju glas o budućnosti Evrope

Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESK) je odabrao osnovnu i srednju školu „Petro Kuzmjak“ iz Srbije da učestvuje na konkursu „Tvoja Evropa, tvoj glas“ (Your Europe Your Say – YEYS) 2017. godine, godišnjoj skupštini mladih Komiteta koja razmatra glavne izazove koji stoje pred Evropom.

Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESK) je odabrao osnovnu i srednju školu „Petro Kuzmjak“ iz Srbije da učestvuje na konkursu „Tvoja Evropa, tvoj glas“  (Your Europe Your Say – YEYS) 2017. godine, godišnjoj skupštini mladih Komiteta koja razmatra glavne izazove koji stoje pred Evropom.


Od preko 680 prijava, u otvorenom izvlačenju su odabrane 33 škole – po jedna iz svake od 28 zemalja članica EU i 5 zemalja kandidata (Albanija, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska), kome su prisustvovali potpredsednik EESK-a, Gonsalo Lobo Ksavijer, i članovi Komiteta Katijana Visens Giljen i Indre Vareikite.

Konkurs „Tvoja Evropa, tvoj glas“ za 2017. godinu, koji se, inače, organizuje tokom 60. godišnjice Rimskog ugovora, pružiće mladim ljudima priliku da predlože rešenja za najveće političke izazove sa kojima se Evropa suočava. Svaka škola će poslati delegaciju od tri učenika starosti 16 do 17 godina i jednog nastavnika u Brisel da učestvuju na plenarnoj sednici mladih 30-31. marta 2017. Učenici će debatovati i glasati o političkim izazovima sa kojima je suočena EU i predložiti sopstvena rešenja.

Pripreme za YEYS će krenuti već početkom 2017. posetom jednog člana EESK-a iz svake zemlje odabranim školama kako bi pomogli učenicima da se pripreme za plenarnu sednicu mladih, upoznali ih sa EESK-om i objasnili njegovu ulogu u procesu donošenja odluka u Evropskoj uniji.

Ovom inicijativom EESK, glas civilnog društva, želi da obezbedi da se stanovišta, iskustva i ideje mlađe generacije čuju u kreiranju politike EU.  


Izvor: http://euinfo.rs
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget