Bahate učenike će slati i u popravne domove!

VELIKE PROMENE U ŠKOLSKOM SISTEMU SRBIJE: Bahate učenike će slati i u popravne domove! - - Imaćemo nultu toleranciju za nasilje u školama. Zalagaćemo se za oštrije kazne, disciplinu, izricaćemo opomene, novčano kažnjavati roditelje za neprimenereno ponašanje i veliki broj izostanaka njihove dece - rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete

- Imaćemo nultu toleranciju za nasilje u školama. Zalagaćemo se za oštrije kazne, disciplinu, izricaćemo opomene, novčano kažnjavati roditelje za neprimenereno ponašanje i veliki broj izostanaka njihove dece - rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete


Kako je najavio, sve ovo će se uskoro naći u novom Zakonu o osnovama isstema obrazovanja i vaspitanja kako bi se iskorenilo nasilničko ponašanje u školama.

Odluku ministra podržali su i prosvetni stručnjaci, koji smatraju da se “školskim siledžijama” mora stati na put, naročito nakon poslednjeg slučaja, kad je učenik ošamario nastavnicu u Tehničkoj školi u Mladenovcu.

Ministar prosvete kaže za Informer da će se ubuduće svaki napad na profesore neće tretirati kao običan prekršaj, već kao napad na službeno lice.

– Imaćemo nultu toleranciju za nasilje u školama. Zalagaćemo se za oštrije kazne, disciplinu, izricaćemo opomene, novčano kažnjavati roditelje za neprimenereno ponašanje i veliki broj izostanaka njihove dece – kaže on pa dodaje:

– Izuzeće iz porodice, odnosno slanje u popravni dom, nastupiće kao krajnja opcija. Ministarstvo prosvete i Ministarstvo za rad, zapošnjavanje, boračka i socijalna pitanja reagovaće u ekstremnim situacijama kad roditelji nisu u stanu ili ne žele da se bave svojim problematičnim detetom.

Da je popravni dom je idealno reenje za bahate i nedisciplinovane učenike, s tim se slaže i Milorad Antić iz Foruma srednjih i stručnih škola.

- Nastavnici nisu zaštićeni od ministarstva, ni od roditelja, pa se zato veliki broj đaka po hodnicima i u učionici ponaša nevaspitano i bezobrazno, bez poštovanja autoriteta i hijerarhije. Zato smatram da su slanje problematičnih đaka u popravi dom na par meseci, društveno koristan rad, češći razgovori sa psihologom i pedagogom uz obaveznu saradnju sa roditeljima ključ za rešavanje ovog problema, koji je sve više prisutan po školama – istakao je Antić.Izvor: Telegraf.rs  | Informer.rs 
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget