NIKOLA JE NOVI SRPSKI GENIJE: Ovaj maturant će SPASITI PLANETU

Pored velike ljubavi prema ekologiji i biologiji, Nikola će ipak upisati ETF jer ga smatra fakultetom budućnosti i velikom perspektivom za dobro zaposlenje

Pored velike ljubavi prema ekologiji i biologiji, Nikola će ipak upisati ETF jer ga smatra fakultetom budućnosti i velikom perspektivom za dobro zaposlenje


Nikola Tepić (18) učenik je Treće beogradske gimnazije, pripadnik Regionalnog centra za talente, a ima i tri međunarodne medalje. Sada je pobedio na konkursu Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije i Svetske organizacije za intelektualnu svojinu u kategoriji učenika za pronalazak.

Njegov rad “Inkapsulacija uree – formiranje sporootpuštajećeg đubriva” pohvaljen je i visoko ocenjen. Ono na čemu se bazira njegov pronalazak jeste korišćenje kapsule koja će smanjiti potrebu za đubrivom i navodnjavanjem biljaka:

– Inkapsulacija uree (uzeo sam ureu za primer, jer sadrži puno azota) je zapravo projekat kojim se hrani stablo biljke bez korišćenja đubriva. Drugim rečima, korišćenjem posebne kapsule, biljka će duže vremena biti u stanju da čuva hranljive materije. Sam pronalazak vrlo je značajan sa ekonomskog, ali i ekološkog aspekta… Takođe bih dodao i da kapsula utiče na bolju apsorpciju vode – objašnjava Nikola Tepić za Telegraf.

Iza sebe ima veliki broj priznanja. Bio je predstavnik Srbije na Svetskoj geografskoj olimpijadi, prošle godine u Krakovu i ove godine u Moskvi. Učestvovao je na Svetskoj olimpijadi mladih naučnika 2015. 

Podršku i veliku pomoć dobio je od fakulteta za Fizičku hemiju i Instituta za biloška istraživanja “Siniša Stanković” koji su obezbedili uslove za ceo projkat. Neizmernu podršku dobio je i od Regionalnog centra za talente čiji je član i njihovog direktora Nikole Srzentića.

Pored velike ljubavi prema ekologiji i biologiji, Nikola će ipak upisati ETF jer ga smatra fakultetom budućnosti i velikom perspektivom za dobro zaposlenje.

Budući da je sada mladi naučnik koji je digao na noge celu Srbiju, mlade koji žele da se bave istraživačkim radom, profesore koji su ga podržali, pitali smo ga koji su njegovi planovi za budućnost i kako vidi sebe za 10 godina:

– Voleo bih da budem profesor matematike ili fizike, obožavam da prenosim znanje na druge, tako da je to poziv kojim bi se bavio – priča nam Nikola.

O master studijama na razmišlja, voleo bi da to bude u inostranstvu, ali ne u cilju “bežanja iz Srbije” već da bi učio, stekao znanja na svetskim univerzitetima i ubuduće opravdao tri svetske medalje.


Takođe se bavi sportskim plesom. Već 12 godina član je reprezentacije Srbije, dnevno provede 2-3 sata vežbajući, tako da slobodno možemo reći da je ovaj momak novi srpski genije. Uzor mu je stariji brat, Milan. 

Njegova porodica je jedina finansirala realizovanje projekta, putovanja u inostranstvo i avionske karte. 

Za celokupan put nije dobio nikakva finansijska sredstva, iako je opštini Novi Beograd u dva navrata slao zahteve da mu refundiraju novac za takmičenja. Takođe nije dobio pohvalu ni od Ministarstva prosvete, što ne znači da neće biti slučaj u narednom periodu.

U konkurenciji 140 projekata iz 28 država, dobitnik je srebrne medalje u oblasti Zaštite životne sredine i na taj način, kako kaže, prikazao je Srbiju u najlepšem svetlu.


(I. L.)
Izvor: http://www.telegraf.rs
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget