Mali šampion u snoubordu: Sa glečera u školu

Dok su njegovi vršnjaci letnji raspust proveli na morima i u selima, tražeći hlad od vrućina, Matija Milenković je bio na Alpima.

Dok su njegovi vršnjaci letnji raspust proveli na morima i u selima, tražeći hlad od vrućina, Matija Milenković je bio na Alpima.


Ima samo 14 godina, ali je već šampion u ekstremnom sportu skijanja na dasci. Ne samo da je prvak države Srbije, već je u celoj Evropi najmlađi takmičar i zauzeo je 32. mesto. Njegovo hrabro srce ga je svrstalo u kategoriju takmičara koji imaju i do 35 godina.

Matija je juče pošao u školu, srednju, u Drugu kragujevačku gimnaziju. Čime se bavi, teško je i opisati. On se na dasci spušta i skače, pravi bravure u vazduhu. Sa snežnih padina juri na skakaonicu, sleće na sneg ili na gelender... 

- Dva letnja meseca sam proveo na Alpima, u Francuskoj. Bili smo u selu, na visini od 1.600 metara, a onda su nas gondolama vozili na vrhove prekrivene snegom i ledom, na oko 3.200 metara. Tu su temperature 13 stepeni, a noću padaju i ispod nule. I onda se vozimo na dasci, treniramo, skačemo... Ja sam ranije vozio skije, amaterski, ali već sedam godina sam na dasci. To je nešto što ne može da se opiše. Sada sam se vratio u Kragujevac i krećem u školu. Ali, već u novembru čeka me prvo takmičenje u Holandiji... Knjige i dasku nosim sa sobom - priča Matija. Ovaj dečak je član kluba ABC iz Kragujevca. Njegov trener je Filip Filipović, koji je državni prvak u ovom sportu osam godina zaredom.

- Ne može svako da se bavi ovim sportom. Zato se i zove ekstremni. Od 2008. godine je svrstan među olimpijske discipline. Čovek koji leti po snegu na dasci mora da bude drugačiji od ostalih. Kažu da smo ludi, ali ja znam da smo posebni. Takav je i Matija - ima hrabrosti, talenta i voli takve izazove. 


Dva meseca posle toplih čajeva, Matija pije hladnu vodu u centru Šumadije. Pokušava da objasni šta ga je odvelo među ljude koji se bave ekstremnim sportovima. 

Kaže da je najbolje kada se spuštaju po terenu gde niko nije prošao. To je dubok sneg, po kome prave prve tragove. Voze kroz šume, po divljini.


Izvor: http://www.blic.rs
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget