Nova generacija srpskih genijalaca beži na Kembridž

Na takmičenju održanom u Kazahstanu od 26. jula do 2. avgusta, učestvovalo je rekordnih 332 takmičara iz 83 zemlje, a četvoro takmičara iz Novog Sada, Beograda i Niša predstavljali su Srbiju. Najveći uspeh za našu zemlju ostvario je Dimitrije Erdeljan iz Novog Sada, kojem je za nekoliko bodova izmakla zlatna medalja. On je osvojio srebro, a direktor gimnazije Jovan Jovanović Zmaj koju je završio kaže da je Dimitrije svetski talenat. Bio je jedan od najuspešnijih učenika ove prestižne novosadske gimnazije, a školovanje će nastaviti na Kembridžu. - Pripreme su svakako intenzivnije pred takmičenja, jer prvo idu državna takmičenja, pa srpska olimpijada, da bi se na kraju išlo na međunarodnu, ali se radi i tokom cele godine - kaže Erdeljan koji je i prošle godine osvojio srebro na Tajvanu.

Mladi programeri iz Srbije sa Međunarodne informatičke olimpijade vratili su se sa četiri medalje, a maturanti će obrazovanje nastaviti na najprestižnijim svetskim univerzitetima. 


Na takmičenju održanom u Kazahstanu od 26. jula do 2. avgusta, učestvovalo je rekordnih 332 takmičara iz 83 zemlje, a četvoro takmičara iz Novog Sada, Beograda i Niša predstavljali su Srbiju.

Najveći uspeh za našu zemlju ostvario je Dimitrije Erdeljan iz Novog Sada, kojem je za nekoliko bodova izmakla zlatna medalja. On je osvojio srebro, a direktor gimnazije Jovan Jovanović Zmaj koju je završio kaže da je Dimitrije svetski talenat. Bio je jedan od najuspešnijih učenika ove prestižne novosadske gimnazije, a školovanje će nastaviti na Kembridžu.

- Pripreme su svakako intenzivnije pred takmičenja, jer prvo idu državna takmičenja, pa srpska olimpijada, da bi se na kraju išlo na međunarodnu, ali se radi i tokom cele godine - kaže Erdeljan koji je i prošle godine osvojio srebro na Tajvanu.


Obrazovanje na Triniti koledžu u Kembridžu nastaviće i drugi osvajač srebrne medalje Marko Stanković koji je završio gimnaziju „Svetozar Marković“ u Nišu.

- Takmičenje je bilo izuzetno zahtevno, a verovatno najteži su bili interaktivni zadaci, gde takmičar piše kod, kojim komunicira sa komisijom - kaže Stanković.


Izvor: http://www.blic.rs
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget