Muzička škola iz Kraljeva

Škola za osnovno muzičko obrazovanje u Kraljevu prvi put je počela sa radom oktobra 1954.godine da bi zbog nedostatka odgovarajućeg strućnog muzičkog nastavnog kadra prestala sa svojim radom već sledeće školske godine.

Škola za osnovno muzičko obrazovanje u Kraljevu prvi put je počela sa radom oktobra 1954.godine da bi zbog nedostatka odgovarajućeg strućnog muzičkog nastavnog kadra prestala sa svojim radom već sledeće školske godine.  


Skupština opštine Kraljevo, svojom odlukom od jula 1964.godine, osnovala je po drugi put Školu za osnovno muzičko obrazovanje sa zadatkom da vrši osnovno muzičko obrazovanje omladine od 8-16 godina i to: na gudačkom odseku; na duvačkom odseku; na odseku klavira i harmonike; i na teorijskom i drugim odsecima.

Republički sekretarijat za prosvetu u Beogradu svojim rešenjem 1964.godine utvrdio je da su ispunjeni uslovi za početak rada novoosnovane muzičke škole u Kraljevu od školske 1964/65.godine. Naknadno, 2000.godine, muzička škola "Stevan Mokranjac" u Kraljevu dobija dozvolu za rad izdvojenog odeljenja škole u Vrnjačkoj Banji, a od školske 2012/13.godine počinje sa radom i izdvojeno odeljnje u Ušću. 


Nakon 15 godina kontinuiranog rada Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“, delatnost Muzičke škole u Kraljevu je 28. juna 1979. godine proširena i na srednje obrazovanje. Od tada muzička škola radi kao srednja, a u njenom sastavu je i osnovna škola za muzičko obrazovanje pod istim imenom. 

Škola je započela sa radom u Hajduk Veljkovoj ulici u Kraljevu, u zgradi nekadašnje Ženske zanatske škole, a potom u lepoj prizemnoj zgradi, koja je pripadala radionici Zaštite rada (kasnija Galerija „Maržik“). Od 1997. godine je kompletna nastava počela sa izvođenjem u zgradi Muzičke škole u Obilićevoj ulici, a do trenutne lokacije u Ulici Toplice Milana došlo je posle zemljotresa, 2010.godine.  

Tradicija srednje muzičke škole duga je 35 godina. Počela je rad sa dva smera, teoretskim i vokalno-instrumentalnim, u trajanju od po 4 godine, a od 2004. godine počeo je sa radom i etno smer.

U početku škola je imala 42 učenika, četiri razreda i 11 nastavnika, a danas ima 97 učenika i 75 profesora u srednjoj školi. Škola danas ima zasluženi ugled u muzičkom obrazovanju u Srbiji, na šta su ponosni učenici, roditelji i profesori. Rejting škole je stican godinama dobrom organizacijom i kvalitetom nastave, uz negovanje svih tradicionalnih vrednosti koje ova renomirana škola ima, ali i praćenjem savremenih tokova u nastavi, primenom aktivnih metoda, učešćem u reformi struke itd.

Škola je otvorena je za saradnju sa drugim institucijama. U školi je dobra, radna atmosfera.  Većina profesora ima dobar pristup učenicima. Odnosi među kolegama su korektni uz međusobno uvažavanje i poštovanje. Neguje se solidarnost, tolerancija među učenicima, pravičnost i takmičarski duh uz poštovanje ličnosti i uvažavanje svih različitosti. Možemo istaći izuzetno uspešnu saradnju škole sa roditeljima, veoma dobre rezultate učenika pri upisu na visoke škole i fakultete, kao i osvojena mesta na brojnim takmičenjima. Takođe, profesori škole su autori i recenzenti stručnih udžbenika. 

Rukovodstvo škole je po proceni svih zainteresovano za rad škole i njen razvoj na veoma visokom profesionalnom nivou. Razvija se poverenje, podsticanje učenika i zaposlenih na profesionalan odnos prema radu. Škola je opremljena modernim nastavnim sredstvima koja su na raspolaganju profesorima i učenicima, kako u učionicama, tako i u kabinetima, sali itd. Svake godine ulažu se napori da se školski objekat redovno održava, oprema i renovira. U narednom periodu planirana je i izgradnja novog školskog objekta, koji će zadovoljiti sve savremene standarde.

Bezbednost učenika je na visokom nivou. Škola redovno ostvaruje saradnju sa privrednim i vanprivrednim organizacijama u funkciji ostvarivanja što bolje nastave.
  
  

Autor: EVROPA NA DLANU

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget