Bez premca u svetu

Srpske matematičarke osvojile četiri medalje u Beolorusiji i drugo mesto u ekipnom takmičenju. Učenice Matematičke gimnazije donele školi 436 medalja.

Srpske matematičarke osvojile četiri medalje u Beolorusiji i drugo mesto u ekipnom takmičenju. Učenice Matematičke gimnazije donele školi 436 medalja. 


NAŠI mladi matematičari još jednom su pokazali da su bez premca u svetu. Na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke u Minsku ekipa Srbije osvojila je četiri medalje. Zlatno odličije pripalo je Bogdani Jelić iz Matematičke gimnazije u Beogradu i Anđeli Šarković, učenici Gimnazije "Svetozar Marković" u Nišu, srebro je osvojila Marijana Vukadinović, maturantkinja Matematičke gimnazije, a bronzu Kristina Silađi iz Gimanzije "J. J. Zmaj" iz Novog Sada. U ukupnom plasmanu naše devojke su bile druge.

Iako već naviknut na uspehe svojih đaka, koji se sa takmičenja ne vraćaju bez medalja, Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije, nije krio zadovoljstvo zbog dobrih rezultata. Zadovoljstvo je veće kada se zna da su naše mlade matematičarke ostavile iza sebe vršnjakinje iz više od 20 zemalja, među kojima su i Nemačka, Belgija, Amerika, koje imaju mnogo bolje uslove od naših đaka. Bolje od njih su bile samo maturantkinje iz Ukrajine. Ognjanović ističe da su ključ uspeha veliki entuzijazam zaposlenih, veliki broj nekadašnjih đaka među naslednicima, dobro osmišljen program rada, kao i to što se profesori trude da u gradivu odvoje važno od nevažnog i ne opterećuju učenike nebitnim činjenicama.

- Ovo je zaista veliki uspeh naših učenica, a broj osvojenih medalja naših đaka na takmičenjima se sada povećao na 436. Za ovo takmičenje devojke su se spremale više od šest meseci, uz redovno pohađanje nastave i svih drugih aktivnosti koje imaju u školi - naglašava Ognjanović.

Naš sagovornik ističe da sezona olimpijada iz matematike, fizike, hemije, astronomije tek počinje i da su "udarni meseci" za mlade matematičare jul i avgust. Već krajem juna ova prestižna gimnazija ugostiće matematičku elitu iz više evropskih zemalja. Iako su naši mladi matematičari, fizičari, astrofizičari bez premca u svetu i svake godine sve više učenika želi da upiše Matematičku gimnaziju, pomoć države nije kakva bi trebala da bude. Često se dešava da učenici ne mogu da otputuju na neko takmičenje jer nemaju novca za kartu.

Snalazimo se zahvaljujući sponzorima, pre svih NIS-u i "Telekomu", i ne znamo kao bismo uspeli bez njih - ističe Ognjanović. - Ministarstvo prosvete, uglavnom, nema novca tako da se sami moramo da nađemo načina da deca otputuju na takmičenje. Svake godine se povećava broj đaka koji polažu prijemni za upis u našu školu, a broj mesta je ograničen. Sjajnih matematičara ima u mnogim gradovima Srbije i svi oni moraju da dolaze u Beograd, jer u njihovom mestu nema matematičke gimnazije ili odeljenja. Srbiji je malo jedna Matematička gimnazija, ako Bugarska ima desetak, zašto mi ne bismo imali bar dve.


Izvor: http://www.novosti.rs
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget