Srebrna medalja i pet pohvala za matematičare iz Srbije

Učenici iz Srbije osvojili su srebrnu medalju i pet pohvala na prestižnom matematičkom takmičenju za srednjoškolce "Romanian Masters of Mathematics" održanom u Bukureštu.


Učenici iz Srbije osvojili su srebrnu medalju i pet pohvala na prestižnom matematičkom takmičenju za srednjoškolce "Romanian Masters of Mathematics" održanom u Bukureštu.


Srebrnu medalju na tom elitnom takmičenju, na kome učestvuju samo vodeće zemlje sveta u oblasti srednjoškolske matematike, osvojila je Anđela Šarković iz Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša, saopšteno je iz srpske takmičarske ekipe.

Ekipu Srbije činili su i učenici Matematičke gimnazije iz Beograda: Marijana Vujadinović, Ognjen Tošić, Luka Vukelić, Nikola Aleksić i Ivan Pešić, kojima su dodeljene pohvale.


"Time je Nišlijka obogatila svoj zavidan arsenal medalja sa prestižnih međunarodnih matematičkih takmičenja i još jednom dokazala da pripada svetskoj matematičkoj eliti", navodi se u saopštenju i dodaje da su i ostali učenici dobili pohvale, a učenicima Ognjenu Tošiću i Ivanu Pešiću su "za malo izmakla bronzana odličja". 

Većini takmičara u ekipi Srbije, kako se ističe, ovo nije završna godina srednje škole, pa se može očekivati da su pred njima tek vrhunski rezultati na takmičenjima iz matematike.

To matematičko takmičenje održano od 25. februara do 2. marta u Bukureštu, po koncepciji je slično Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, ali osmišljeno s idejom da akcenat ne bude na masovnosti i popularizaciji matematike, već da se organizuje elitno takmičenje na kome učestvuju samo vodeće zemlje sveta u oblasti srednjoškolske matematike. 

Učešće na takmičenju obezbeđuje se isključivo na poziv organizatora, koji već sedmi put uspešno okupljaju ekipe desetak do 15 najreprezentativnijih zemalja sveta. 

Zbog toga su, kako se ističe, zadaci na ovom takmičenju u proseku osetno teži od zadataka na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Zato je to matematičko takmičenje po mnogima ono na kome je najteže osvojiti neku od medalja.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je oko 100 takmičara iz 15-ak zemalja sveta, među kojima i tri zemlje koje su na svetskom matematičkom tronu - Kina, Rusija i SAD. 

Rukovodioci srpske ekipe bili su Bojan Bašić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Miloš Milosavljević iz Gimnazije "Svetozar Marković" u Nišu.


Izvor: http://www.pressonline.rs
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget