Muzička škola "Davorin Jenko" iz Beograda

Muzička škola "Davorin Jenko" iz Beograda, osnovana je 1951. godine, u početku u formi muzičkog tečaja, koji je već 1953. godine prerastao u muzičku školu. Škola je dobila ime po Davorinu Jenku, srpskom i slovenačkom kompozitoru i dirigentu čija je kompozicija "Bože pravde" iz 1872. godine, zbog svoje uzvišenosti i patriotizma, prihvaćena kao zvanična himna Republike Srbije.

Muzička škola "Davorin Jenko" iz Beograda, osnovana je 1951. godine, u početku u formi muzičkog tečaja,  koji je već 1953. godine prerastao u muzičku školu. Škola je dobila ime po Davorinu Jenku, srpskom i slovenačkom kompozitoru i dirigentu čija je kompozicija "Bože pravde" iz 1872. godine, zbog svoje uzvišenosti i patriotizma, prihvaćena kao zvanična himna Republike Srbije. 

Mešoviti hor srednje muzičke škole "Davorin Jenko", dobitnik velikog broja nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, izvodi himnu "Bože pravde".


Škola je otvorena u Beogradu na teritoriji opštine Rakovica, gde zauzima deo zgrade Centra za kulturu Rakovica. Na početku svog rada škola je imala nekoliko desetina učenika, a danas, sa preko devet stotina đaka, jedna je od najvećih muzičkih škola u Srbiji. Kako se broj učenika povećavao, došlo je do potrebe za novim prostorom i lokacijama, pa su otvorena i izdvojena odeljenja: odeljenje "Ivo Andrić" na Kanarevom brdu, odeljenje "14. oktobar" na Labudovom brdu, odeljenje "Branko Ćopić" na Vidikovcu, a od školske 2013/14. godine i odeljenje u Barajevu.

Muzička škola "Davorin Jenko" svojim učenicima pruža mogućnost da muzičko obrazovanje nastave u istoj školi, budući da njena delatnost od 2000. godine obuhvata i srednje muzičko obrazovanje. U srednjoj muzičkoj školi nastava je individualna, grupna i razredna. Specifičnost muzičkog obrazovanja je upravo u tome što su oblici nastave prilagođeni predmetima i zahtevima koje oni postavljaju. Jedan od ciljeva školskog programa je i da podstakne učenike da učestvuju na takmičenjima različitih disciplina, posećuju kampove, radionice i master nastavu, na kojima će pokazati svoje umeće, razvijati svoje veštine i steći nova znanja.

Od 2003. godine škola je organizator "Međunarodnog takmičenja Davorin Jenko", na kome učestvuju đaci muzičkih škola kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. Time je učenicima pružena mogućnost da se upoznaju sa savremenim dostignućima na polju muzičke interpretacije i pedagogije. Takmičenje ima značajnu ulogu u muzičkom životu zemlje, podržavajući međunarodnu kulturnu saradnju i otkrivajući nadarene muzičare iz Srbije i drugih zemalja.

Uživajte u modernim zvucima "Fantazije" u izvođenju orkestra SMŠ "Davorin Jenko", solista Marija Bukvić.
Autor: EVROPA NA DLANU
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget