Golubac u očima jedne srednjoškolke

Golubac je maleni grad šćućuren u zagrljaju šumovitih brda i moćne reke. Dunav, nebesko ogledalo, širok i plav, podseća na more. Malo dalje, na kapiji Đerdapske klisure, gordo stoji čuvar prohujalih vekova – tvrđava Golubački grad. Istorija ovih krajeva bila je veoma burna. Nekada su se ovde sukobljavale najveće sile starog i srednjeg veka. Međutim, današnji Golubac je mala i mirna varoš u severoistočnoj Srbiji.

Golubac je maleni grad šćućuren u zagrljaju šumovitih brda i moćne reke. Dunav, nebesko ogledalo, širok i plav, podseća na more. Malo dalje, na kapiji Đerdapske klisure, gordo stoji čuvar prohujalih vekova – tvrđava Golubački grad. Istorija ovih krajeva bila je veoma burna. Nekada su se ovde sukobljavale najveće sile starog i srednjeg veka. Međutim, današnji Golubac je mala i mirna varoš u severoistočnoj Srbiji. Na oko 130 kilometara od Beograda, na obali Dunava i granici sa Rumunijom, nalazi se Golubac – gradić koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Istorija Golupca počinje u 1. veku nove ere, kada su Rimljani štiteći severne granice carstva podigli utvrđenje na mestu današnjeg Golupca, pod nazivom Vikus Kupe. Nakon rušenja ovog utvrđenja, izgrađen je srednjovekovni grad Golubac, nekoliko kilometara nizvodno od današnjeg naselja. Ne zna se ko ga je podigao, ali je zbog svog strateškog značaja često bio na meti velikih sila – Turske, Ugarske i Habzburške monarhije.Jedno od glavnih obeležja Golupca svakako je Golubačka tvrđava, srednjovekovni spomenik kulture od izuzetnog značaja. Sagrađena je u 14. veku i nalazi se na samom ulazu u Nacionalni park Đerdap, najveći srpski nacionalni park.

Postoji više legendi o poreklu naziva Golupca. Najpoznatija je ona koja govori o prelepoj devojci Golubani koja je odbila udvaranje turskog paše. Paša je naredio da se devojka za kaznu veže za pustu stenu koja je virila iz vode preko puta grada. Druga legenda kaže da je na ovim prostorima bilo mnogo golubova, te da je zbog toga golub simbol grada. Prema trećoj legendi, u jednoj od kula Golubačke tvrđave bila je zatočena vizantijska princeza Jelena, koja je zbog tuge i samoće gajila golubove.Zbog čega je Golubac toliko poseban i zbog čega ostavlja tako snažan utisak na svoje posetioce? Mnogi kažu da ih ovo mesto više podseća na neki mediteranski grad, a Dunav na more. Velika evropska reka baš kod Golupca dostiže najveću širinu duž svog toka, od čak 6 kilometara. Zbog toga je razumljiva zbunjenost turista, koji u trenutku kad ugledaju veliki plavi basen pomisle da su zalutali i nekim čudom stigli do mora.

Mnogi posetioci kažu da su predvečerja u Golupcu lepša nego bilo gde drugde. I zaista, nemoguće je ne diviti se lepoti zalazaka sunca, koji ovde deluju magično. Golubac je omiljen među umetnicima, bilo da su u pitanju slikari, fotografi ili muzičari. Ovaj gradić je večna inspiracija i nepresušan izvor pozitivne energije.


Autor:  Irena Čučković
Izvor: http://www.srednjoskolci.org.rs
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget