Teži upis u srednje škole

OSMACIMA će ove godine, sudeći prema planovima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, biti teže da upišu željenu srednju školu nego prethodnim generacijama. Broj predviđenih mesta za upis biće značajno smanjen, za čak nekoliko hiljada, a drugačije će biti i raspoređen broj odeljenja.

OSMACIMA će ove godine, sudeći prema planovima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, biti teže da upišu željenu srednju školu nego prethodnim generacijama. Broj predviđenih mesta za upis biće značajno smanjen, za čak nekoliko hiljada, a drugačije će biti i raspoređen broj odeljenja.


OCENE PRESUDNE

PREMA pravilniku koji je Ministarstvo prosvete donelo za ovogodišnji završni ispit, ocene iz škole opet će biti presudne. Umesto dosadašnjih 40 bodova, koji su maksimalno mogli da se zarade na završnom ispitu, sada će svaki od tri testa da nosi po 10 bodova. Već samo na osnovu uspeha vukovci će, tako, dobijati 70 bodova.

Ministar prosvete dr Srđan Verbić kaže za "Novosti" da će upisni plan biti detaljnije napravljen, kako se ne bi ponovila situacija da se u gimnazije sa dugom tradicijom i kvalitetom upisuju slabi đaci. Isto tako, namera je da se ozbiljnije pristupi određivanju broja odeljenja prema kriterijumima tržišta rada.

- Upis u srednju školu mora biti objektivan i ne možemo da dozvolimo luksuz kakav je pravljen ranijih godina - ocenjuje dr Verbić. - Tada je bio mnogo veći broj slobodnih mesta nego što ima đaka i svi smo se čudili kako đaci sa dvojkama upisuju prestižne škole i kako na zanatskim profilima nema nikoga. A zapravo neke škole su upisivale bez ograničenja. Nismo dovoljno bogati da sebi dozvolimo tako neplansku politiku upisa.

Prethodnih nekoliko godina, iako se broj đaka u generaciji dramatično smanjivao, broj slobodnim mesta u prvom razredu srednjih stručnih škola i gimnazija nije se značajnije menjao. Tako je najveći broj đaka upisivao srednje medicinske, ekonomske, pravne, ugostiteljske, turističke i druge popularne škole... A već je postalo pravilo da se gase desetine i stotine odeljenja u mašinskim, građevinskim, geodetskim i drugim školama sa trogodišnjim zanatima. Prošle godine je nakon junskog upisnog roka ostalo 12.000 slobodnih mesta, od čega više od hiljadu u gimnazijama.

Verbić najavljuje da osmaci ne treba da se plaše, jer će i dalje broj mesta biti veći od broja đaka u generaciji, ali ne kao ranijih godina.

- Biće i ove godine više mesta nego što je đaka, jer sistem mora da bude fleksibilan, ali ćemo konkurs prilagoditi potrebama tržišta rada i prohodnosti ka fakultetima - najavljuje ministar prosvete. - To je naša obaveza. Ne možemo da dozvolimo da produkujemo kadrove koji ne mogu da se zaposle, niti da prohodnost na fakultete bude prevelika. Nije fer ni prema tim mladim ljudima da prelako stignu na studije i na prvoj ili drugoj godini shvate da to nije za njih. Mora da bude jasno kakvo je postignuće potrebno za školovanje u određenoj školi i kasnije na fakultetu.

Verbić kaže da štrajk koji je u toku neće uticati na završni ispit i da đaci treba ozbiljno da se prireme. Zbog velikog broja vukovaca i odličnih đaka, od završnog ispita se očekuje da napravi razliku među đacima.


PROBA MALE MATURE

PROBNI završni ispit zakazan je za 24. i 25. april. Ove godine generalna proba male mature neće se preklapati sa održavanjem školskih takmičenja. Još nije usvojen kalendar celog završnog ispita, pa se ne zna kada će osmaci polati pravu malu maturu. Svi zadaci na testu biće nepoznati, a zbirke za pripremu testova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa već su u prodaji i đaci mogu da počnu sa pripremama.


Izvor: http://www.novosti.rs

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget