Novosađanka među najboljim mladim inovatorima


NOVI SAD - Nije napunila ni 18 godina, a Gugl ju je uvrstio na listu 30 najboljih svetskih inovatora. Jovana Kondić, učenica drugog razreda Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj", to je zaslužila zahvaljujući svojoj ideji da se zeolit može koristiti kao izolacioni materijal u građevinarstvu.


"U pitanju je termoizolacioni panel koji se sastoji od prirodnog materijala zeolita od celuloze i od cementa i može da se postavlja, tako kako sam ja predvidela i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane, visoko je efikasan, ne podržava gorenje, a pritom je potpuno ekološki, može da se reciklira, to je inovacija na koju sam ja najviše ponosna, zato što svojom visokom efikasnošću ne krši neka pravila prirode", kaže Jovana.


Svoj patent uskoro će predstaviti i u Moskvi na internacionalnom takmičenju inovacija. Njen odlazak u Rusiju bio je neizvestan zbog sume od 3 i po hiljade evra koja joj je bila potrebna za put. Sajam ipak neće proći bez nje, jer će novac obezbediti Grad Novi Sad.

"Zaista sam zahvalna svojoj porodici, svojim prijateljima, profesorima škole koji su mi bili podrška od početka svega ovoga, a ovom prilikom želim da se zahvalim gradu i gradonačelniku koji su mi obezbedili da otputujem tamo i da predstavim svoj grad i državu u najboljem svetlu", priča Jovana.

Talenat kao što je Jovana zaslužuje takvu podršku, jer nije nadarena samo za prirodne nauke. Trenira i odbojku, uči francuski jezik, a deo nastave sluša na nemačkom. Uskoro će pohađati i seminar iz robotike, dok će na proleće učestvovati u Petnici. Za direktora Jovine gimnazije, njen uspeh nije iznenađenje, jer je širok spektar interesovanja odlika učenika te škole.

"To je nešto što je i naša želja,da se naši đaci razvijaju u kreativne mlade ljude, sposobne da kritički razmišljaju, sa visokim ciljevima i željom da kroz veliki trud, veliki rad dođu do realizacije svojih ideja i ambicija", kaže Radivoje Stojković, direktor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj".

Jovana još uvek ne zna šta će studirati, ali je sigurna da će to biti oblast prirodnih nauka koje želi da primeni u ekologiji. Deda ju je naučio da se u svemu što radi nikada ne suprotstavlja prirodi. Za šta god da se odluči, imaće mnogo uspeha i kaže da joj je, uz želju da putuje, ipak cilj da ostane u Srbiji i ovde primenjuje svoje znanje.  
Izvor: http://www.rtv.rs
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget