Nema više besplatnih udžbenika za sve


Projekat besplatnih udžbenika, nakon šest godina primene, najverovatnije će pretrpeti izmene, pre svega u pogledu obuhvata dece koja će od države dobijati knjige bez nadoknade.  


Jedan od važnijih kriterijuma za dodelu treba da bude socijalno materijalni status učenika odnosno njihovih roditelja ili staratelja, pa bi pre svega deca iz siromašnijih porodica, kako se očekuje, dobiti te udžbenike.
 
Detalji i kriterijumi biće do marta definisani, jer u već u aprilu roditelji dobijaju ponude za kupovinu knjiga i do tada se mora znati da li će dobiti besplatne knjige i u kom obimu, rekla je Tanjugu pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin.
Ona podseća da se do tada moraju urediti i druga pitanja, poput načina izbora udžbenika, šta sve ulazi u udžbenički komplet.
 
"Definisanje koje udžbenike dete treba da ima, bukvalno zavisi ne samo od škole nego i od nastavnika, što je teško za projektovanje", rekla je Lužanin i navela da je Ministarstvo počelo da radi registar udžbenika koji se koriste ove godine, odnosno za svaku školu i odeljenje biće jasno šta je uzeto kao komplet, za sve predmete.
Ministarstvo će, kako kaže, pokušati da dođe do odgovora na pitanje da li da najsiromašniji dobiju apsolutno ceo komplet ili da jedna grupa dobije deo kompleta i tako dalje.
 
U revidiranju projekta besplatnih udžbenika Ministarstvo prosvete zatražilo je pomoć Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i UNICEf-a.
Lužanin ističe da se prethodni projekat besplatnih udžbenika završio prosle godine i njime su bila obuhvaćena deca od 1. do 4. razreda osnovne škole i to za tri predmeta.
 
"Sada treba da pokrenemo novi projekat ali bismo voleli da promenimo obuhvat", rekla je Lužanin i navela da je, kao i do sada, za taj projekat namenjeno 680 miliona dinara.
Takođe, sada po zakonskom rešenju mogu da budu obuhvaćeni i đaci u višim razredima osnovne škole, rekla je pomoćnica ministra prosvete i ponovila da Ministarstvo završava predlog novog zakona o udžbenicima.
 
 
Izvor: http://www.novosti.rs

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget