Internet portal protiv plagijata doktorata

Sve doktorske teze koje se rade na Univerzitetu u Beogradu biće dostupne na internetu putem portala uvidok.rcub.bg.ac.rs, odlučeno je na  sednici Senata BU. Ovu zakonsku obavezu moraće da počnu da primenjuju svi fakulteti koji su do sada doktorske disertacije čuvali samo u papirnoj formi, najčešće u biblioteci ili stručnoj službi fakulteta.


Univerzitetske vlasti se nadaju da će i na ovaj način pokušati da stanu na put sumnjivim doktoratima, a kako je rekla prorektorka profesor dr Ivanka Popović, jednim klikom moći će da se ima uvid u sve ono što se dešava na univerzitetu.

Kako je za naš list objasnila Biljana Kosanović iz Računarskog centra Univerziteta u Beogradu (RCUB), koji je napravio ovaj zajednički portal za sve fakultete, izmene Zakona o visokom obrazovanju su stupile na snagu u septembru, a fakulteti su u obavezi da od marta počnu da primenjuju odredbu da doktorska teza bude i u elektronskom obliku dostupna javnosti.

Po njenim rečima, neki fakulteti su bili agilni, pa su objavljivali teze na svojim sajtovima i pre ovih zakonskih izmena. Prema podacima RCUB-a, do sada je od 31 fakulteta, to radilo samo devet visokoobrazovanih ustanova, a 10 delimično.

Da bi se sprečili pokušaji novih plagijata, osmišljen je i mehanizam koji ne dozvoljava prepisivanje (kopi-pejst opciju) ovih teza. Kosavić objašnjava da će disertacija uz pomoć softvera biti pretvorena u niz slika, odnosno u format koji je nemoguće kopirati. Takođe će biti moguće da se vidi koliko je puta pregledana neka disertacija i sa kojih lokacija.http://www.politika.rs
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget