STUDIRANJE U VELIKOJ BRITANIJI

Studiranje u Velikoj Britaniji je svakako dobar izbor iz razloga što je britanski obrazovni sistem na ceni u celom svetu, a britanske kvalifikacije mogu da Vam značajno pomognu u daljoj karijeri. Studije u Velikoj Britaniji pružaju vrhunsko obrazovanje i poznate su po tome što daju mogućnost studentima da u punoj meri razviju svoja znanja i veštine uz punu podršku profesora i asistenata. Pored toga, značajna je i činjenica da sve obrazovne ustanove u Velikoj Britaniji imaju obavezu da prate veoma stroge standarde postavljene od strane Vlade.

UNIVERSITY OF ST ANDREWS

Studiranje u Velikoj Britaniji je svakako dobar izbor iz razloga što je britanski obrazovni sistem na ceni u celom svetu, a britanske kvalifikacije mogu da Vam značajno pomognu u daljoj karijeri.

Studije u Velikoj Britaniji pružaju vrhunsko obrazovanje i poznate su po tome što daju mogućnost studentima da u punoj meri razviju svoja znanja i veštine uz punu podršku profesora i asistenata. Pored toga, značajna je i činjenica da sve obrazovne ustanove u Velikoj Britaniji imaju obavezu da prate veoma stroge standarde postavljene od strane Vlade.

Kako se upisati na studije u Velikoj Britaniji ?  


Za upis na neki od britanskih univerziteta  neophodna Vam je potvrda o znanju engleskog jezika, studentska viza i, ukoliko ne želite sami da plaćate studije, potrebna vam je i neka od mnogobrojnih stipendija.

Potvrda o znanju engleskog jezika može se dobiti polaganjem ispita na nekoliko međunarodno priznatih institucija kao što su  Kembridžovi ESOL i IELTS ispiti i TOEFL ispiti. Više o polaganju ovih ispita možete naći na sledećim web adresama: 

http://www.isj.rs/TOEFL.HTM  i http://www.britishcouncil.rs/exam/cambridge/register 

Prijavne formulare za upis na većinu univerziteta u Britaniji možete naći na sajtu UCAS-a.

Sajt Britanskog saveta u Srbiji http://www.britishcouncil.rs/programmes/education
vam nudi sve podatke o dokumentaciji potrebnoj za prijavu i upis.

Dobijanje studentske vize

Za studiranje u Velikoj Britaniji neophodna je studentska viza koju svake godine uspešno dobije hiljade studenata. Vlada ove zemlje prima studente iz svih zemalja i ne postoji ograničenje za broj studentskih viza koja se izdaju svake godine.

Prijavu za odgovarajuću vizu možete podneti na:
https://www.gov.uk/apply-uk-visa

Važno je napomenuti da prijava za vizu treba da se podnese pre početka studija. Mnogi studenti nisu svesni da ovaj proces traje dugo i često se dešava da ne stignu na vreme da obave sve formalnosti.

Od Vas će se tražiti i potvrda o finansijskom stanju, kao i o kvalifikacijama i dosadašnjem obrazovanju. Takođe ćete proći kroz intervju i biometrički test, pa je važno da se blagovremeno pripremite.   

Proces za dobijanje studentske vize traje u zavisnosti od zemlje iz koje dolazite. Na ovoj web adresi https://visa-processingtimes.homeoffice.gov.uk  možete videti više o tome koliko vam je vremena potrebno za dobijanje vize.

Vrsta vize koju tražite zavisi od Vaših godina i dužine trajanja studija. U tom smislu pravi se razlika između kratkih studija (u trajanju do 6 meseci), i punih studija za završetak nekog od fakulteta, kao i razlika između osoba do 17 godina starosti i starijih studenata.

Finansiranje studija u Velikoj Britaniji

Cene školarina variraju u zavisnosti od institucije i obrazovnog programa.

- Osnovni kursevi: od 4 000 do 12 000 funti godišnje.
- Umetnički kursevi: od 7 000 do 9 000 funti godišnje.
- Naučni kursevi: od 7 500 do 12 000 funti godišnje.
- Klinički kursevi: od 10 000 do 21 000 funti godišnje.

Svaki Univerzitet u Velikoj Britaniji nudi stranim studentima mogućnost smeštaja u studentskim domovima koji se nalaze pri samom univerzitetu. U tim domovima se godišnje smesti i po više hiljada stranih studentata i oni su sjajna mesta za upoznavanje novih prijatelja i sticanje zanimljivijih studentskih iskustava.

Cene smeštaja se kreću od 60 do 120 funti nedeljno, mada naravno ima i skupljih smeštaja. Linkove za svaki od studentskih domova posebno možete naći na: www.foreignstudents.com/accommodation

O mogućnostima da radite u Velikoj Britaniji tokom studija možete pročitati na:
www.educationuk.org/global/articles/working-while-studying/

Korisne savete i informacije za strane studente možete pronaći na sajtu: www.educationuk.org , kao i na www.foreignstudents.com

Stipendije za studiranje u Velikoj Britaniji

Ukoliko želite studirati na nekom od prestižnih  univerziteta u Velikoj Britaniji, kao finansijsku pomoć za svoje studiranje možete ostvariti dobijanjem  neke od stipendija koje su dostupne stranim studentima.

CHEVENING STIPENDIJA – Namenjena je stranima studentima koji upisuju poslediplomske studije.  Ovaj program vodi British Council, a finansira ga Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije. Sve informacije o ovoj stipendiji možete naći na:  http://www.educationuk.org

HEVENING – WEIDENFELD  Ukoliko ste student univerziteta u Oxfordu, i postigli ste izvanredne rezultate u dosadašnjem školovanju, možete konkurisati za ovaj program stipendiranja. Detaljnije informacije na: 
www.bsg.ox.ac.uk/chevening-weidenfeld-scholarships

STIPENDIJE UNIVERZITETA U KEMBRIDŽU – Svi oni koji se prijave za neki od studijskih programa na fakultetima ovog univerziteta, mogu se prijaviti takođe i za dobijanje stipendije za osnovne i poslediplomske studije, kaoi za stipendiranje naučnih radova.

Sve infromacije o rokovima: 
www.cam.ac.uk/admissions/funding

STIPENDIJE UNIVERZITETA U OXFORDU – Ako se odlučite za neki od oksfordskih fakulteta, takođe se možete prijavit za neku od njihovih stipendija. Sve o njihovim uslovima i načinu prijave pogledajte na: www.ox.ac.uk/feesandfunding

Fakulteti i Univerziteti u Velikoj Britaniji


Ujedinjeno Kraljevstvo čine Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska i svaka od njih ima svoje karakteristike, prirodne lepote i razlike koje ih posebno krase i izdvajaju. Od peskovitih plaža i planina, do zelenih brda. Od muzičkih festivala i fudbalskih utakmica, do pozorišta i umetničkih galerija. Od starih gradova, do savremenih metropola. Ima toliko toga što možete da otkrijete u Velikoj Britaniji.

Velika Britanija se može pohvaliti postojanjem velikog broja univerziteta s visokim standardima koje postavljaju, i visoko su rangirani svuda u svetu.

Prema najnovijim istraživanjima, najboljih deset sveučilišta u Velikoj Britaniji su:

UNIVERSITY OF  CAMBRIDGE – Univerzitet koje je pre par godina napunio 800 godina od svog osnivanja i na kome je do sada svoje obrazovanje steklo 88 dobitnika Nobelove nagrade. Jedan je od vodećih akademskih centara u svetu u okviru koga postoji preko 150 različitih fakulteta i visokoobrazovnih institucija. O svim mogućnostima koje ovaj univerzitet nudi možete dobiti informacije na: www.cam.ac.uk

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE


UNIVERSITY OF  OXFORD -  Smatra se prvim univerzitetom na engleskom govornom području. Na ovom univerzitetu studira oko 20 000 studenata  iz više od 140 zemalja svijeta. Ovaj univerzitet ostvaruje međunarodnu saradnju sa mnogim fakultetima u svetu i ima vodeću ulogu u organizovanju konferencija, seminara i promociji novih  metoda istraživanja i usavršavanja, kako predavača, tako i studijskih programa.
O svim mogućnostima koje ovaj univerzitet nudi možete dobiti informacije na: www.thecompleteuniversityguide.co.uk/oxford

UNIVERSITY OF  OXFORD


IMPERIAL COLLEGE LONDON – Jedan od najpriznatijih univerziteta, izuzetno visoko rangiran kada je u pitanju kvalitet istraživačkih programa koji se tiču globalnog zdravlja, klimatskih promena, istraživanja energetskih resursa itd. Po pitanju stručnosti predavačkog i uopšte nastavnog resursa,  na bodovnoj listi za ocenjivanje stručnosti, od mogućih 24 bodova, njihovi rezultati se kreću od 21-24. Uz programe za naučna istraživanja, na fakultetima postoje i odlični programi za osnovne i poslediplomske studije.
Detaljnije informacije o ovom univerzitetu i mogućnostima studiranja možete dobiti na: www.thecompleteuniversityguide.co.uk/imperial-college-london

IMPERIAL COLLEGE LONDON

LONDON SCHOOL OF ECONOMICS – Ovaj univerzitet nudi oko 40 različitih studijskih programa iz područja društvenih nauka. Ako ste zainteresovani za ekonomiju, političke nauke, studije istorije, menadžment, finansije, međunarodne odnose, sociologiju, pravo, i slično, neki od fakulteta ovog univerziteta mogu biti pravo mesto za vaše studiranje.

O visokom kvalitetu nastavnih sadržaja i iskusnih, svetski priznatih predavača, govori i činjenica da je 16 dobitnika Nobelove nagrade za mir, književnost i ekonomiju poteklo upravo iz ove obrazovne institucije. Više o tome pročitajte na: www.thecompleteuniversityguide.co.uk/london-school-of-economics

LONDON SCHOOL OF ECONOMICS


DURHAM UNIVERSITY – Nakon Oksforda i Kembridža ovo je najstarija obrazovna institucija u Engleskoj.  Fakulteti na ovom univerzitetu nude preko 200 obrazovnih programa za osnovne studije iz područja umetnosti, istorije, hemije, geografije, teologije, arheologije itd. Fakulteti su izuzetno dobro opremljeni savremenim računarskim centrima i veoma bogatim bibliotekama.

DURHAM UNIVERSITY

Više informacija potražite  na:  www.thecompleteuniversityguide.co.uk/durham

UNIVERSITY OF  ST ANDREWS – Najstariji univerzitet u Škotskoj koji se posebno preporučuje za studiranje u oblasti umetnosti, kao  i za studije društvenih nauka:
www.thecompleteuniversityguide.co.uk/st-andrews

UNIVERSITY COLLEGE LONDON – Treći je po starosti u Engleskoj. Mnogi svetski poznati političari, muzičari, kompozitori, pisci, naučnici, inženjeri, umetnici, arhitekti, dizajneri, novinari i drugi studirali su upravo na ovom univerzitetu: 
www.thecompleteuniversityguide.co.uk/university-college-london

UNIVERSITY OF WARWICK – Univerzitet sa izuzetno dobrom reputacijom. U okviru ovog univerziteta postoji veliki izbor fakulteta za studiranje umetnosti, medicine, društvenih i prirodnih nauka: www2.warwick.ac.uk

LANCASTER UNIVERSITY – Ovaj univerzitet smatra se najboljim u zemlji po kvalitetu studiranja iz područja fizike, a svrstava se u tri najbolja iz područja sociologije, menadžmenta, biomedicine, dizajna i umetnosti, posebno  muzike, pozorišta, filma i savremenih medija. Informacije o studijama možete dobiti na: www.thecompleteuniversityguide.co.uk/lancaster

UNIVERSITY OF BATH – Univerzitet specijalizovan za studiranje umetnosti, medicine, društvenih i prirodnih nauka. Ovaj univerzitet svakako može biti sjajna opcija za studiranje: www.thecompleteuniversityguide.co.uk/bath


Informacije o uslovima upisa na fakultete, 
studiranju,  životu i stipendijama u državama Evrope 
STUDIRANJE U AUSTRIJISTUDIRANJE U NEMAČKOJ


STUDIRANJE U ITALIJISTUDIRANJE U FRANCUSKOJ


STUDIRANJE U ČEŠKOJSTUDIRANJE U ENGLESKOJ
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget