STUDIRANJE U ITALIJI

U našim krajevima Italija je uvek spadala u omiljene turističke destinacije. Ranijih godina to je bilo zbog prirodnih lepota, turizma i šopinga, a danas je jedan od glavnih razloga studiranje na prestižnim fakultetima. Univerzitete u Italiji pohađa veliki broj mladih studenata iz Srbije. Kao razloge za školovanje u Italiji navode sledeće:


U našim krajevima Italija je uvek spadala u omiljene turističke destinacije. Ranijih godina to je bilo zbog prirodnih lepota, turizma i šopinga, a  danas je jedan od glavnih razloga studiranje na prestižnim fakultetima. Univerzitete u Italiji pohađa veliki broj mladih studenata iz Srbije. Kao razloge za školovanje u Italiji  navode sledeće:


 • raznolika ponuda studijskih kurseva
 • lepota Italije i njena vekovna istorija
 • odlični nastavni programi na fakultetima
 • želja za usavršavanjem italijanskog jezika


Za upis na željeni fakultet u Italiji, potrebno je ispoštovati određeni protokol. Proces odabira studijskog kursa, upisa, dobijanja vize i polaganja prijemnog ispita nije lak, ali nije ni nemoguć. Školovanje u Italiji u skladu je sa evropskim programom visokog obrazovanja, stoga podrazumeva tri godine osnovnih akademskih studija i dve godine specijalizacije ili master akademskih studija.

Ovim putem, pokušaćemo da Vam korisnim savetima olakšamo i približimo proces upisa na željeni fakultet u Italiji, te da vam prenesemo savete kako da brže i jednostavnije aplicirate na neki od fakulteta.


Kako se upisati na studije u Italiji?  


Upis na neki od italijanskih fakulteta ili univerziteta sastoji se iz nekoliko faza. Tokom aprila trebalo bi da posetite Italijanski kulturni centar u Beogradu u kojem možete dobiti sve potrebne informacije.

Pripremite prevod maturske diplome i izvod iz matične knjige rođenih  na italijanskom jeziku overen od strane sudskog tumača.  Takođe, ova dokumenta moraju biti i overena  u sudu na teritoriji opštine koja je izdala dati dokument. U Beogradu ovo možete obaviti u Prvom opštinskom sudu u Ustaničkoj ulici i Palati pravde (Savska 17a). Za overu dokumenata uglavnom vam je potreban jedan dan.

Ukoliko nastavljate započete studije, neophodno je da, kao i za diplomu, prevedete i overite potvrde o položenim ispitima, nastavni plan fakulteta i program za svaki položeni ispit koji želite da vam priznaju na italijanskom fakultetu. Treba odmah napomenuti da priznavanje ispita nije automatsko, već će se, ukoliko budete primljeni na fakultet, sastati posebna komisija koja će razmatrati svaki ispit posebno. 

Potrebne formulare možete preuzeti na sajtu Ambasade Italije:  www.ambbelgrado.esteri.it

Nakon što ste prikupili, preveli i overili svu potrebnu dokumentaciju, neophodno je da u Italijanskom kulturnom centru zvanično podnesete zahtev za upis na odabrani fakultet. Ovom prilikom morate podneti i fotokopije ovih dokumenata u dva primerka. Nakon podnete aplikacije, morate sačekati pozivno pismo sa izabranog fakulteta. Odgovor sa fakulteta trebalo bi da dobijete polovinom avgusta, praktično posle čuvenog italijanskog  praznika ferragosto. 

Za upis na odabrani Fakultet, neophodno je odgovarajuće znanje jezika koje student mora dokazati, za Osnovne akademske studije to je test Telc B2.


Dobijanje studentske vize


Pozivno pismo sa fakulteta ili univerzita da ste položili prijemni ispit i da ste primljeni na studije ujedno Vam daje pravo da tražite italijansku studentsku vizu koja je obavezna za studiranje u Italiji.

Za vizu su Vam potrebna sledeća dokumenta:

 • formular www.esteri.it/visti/pdf/Formulario_Visto_Nazionale.pdf
 • jedna fotografija
 • pasoš koji je validan barem tri meseca duže od isteka vize 
 • dokaz da posedujete sredstva za život u Italiji (morate raspolagati sumom od 448,52 eura za svaki mesec školske godine, odnosno oko 5.377 eura godišnje). 
 • dokaz da imate adekvatan smeštaj u Italiji (ugovor o zakupu sobe ili stana, Dichiarazione d’ospitalità).
 • Odgovarajuća potvrda o zdravstvenom osiguranju (čl. broj 39 c.3 T.U. br. 286/1998 i Direttiva 01.03.200 Ministarstva Unutrašnjih Poslova Italije) koju student mora dostaviti prilikom podnošenja zahteva za dobijanje dozvole boravka u Italiji. Da bi se dobila viza, predaje se popunjeni „affidavit“.


Studentska viza je besplatna.
Više informacija o dobijanju vize potražite na sledećem linku: www.esteri.it/visti/home.asp

Finansiranje studija


Školarina za fakultet koji birate zavisi od vaše trenutne finansijske i imovinske situacije, tj.  od Vaših ličnih primanja (ukoliko ih imate), ili od primanja vaših roditelja ili staratelja. Godišnja školarina u Italiji može isnositi između 1.000 i 3.000 eura.

Stipendije za studiranje u Italiji


Studiranje u Italiji  je prilično skupo, tako da bi trebalo ozbiljno da razmislite o stipendijama za koje možete konkurisati.  Italijanska vlada preko regionalnih institucija nudi dosta povoljnih stipendija. Pravo na njih imaju studenti koji su se upisali na italijanske državne univerzitete. Veoma je bitno, takođe, da studenti ispunjavaju ekonomske uslove i da imaju dovoljno položenih ispita.

Obratite pažnju na rokove u kojima se možete prijaviti za dobijanje stipendije, jer ovi rokovi pretežno ističu krajem avgusta.

Ako vam je ovo prvi put da se upisujete na fakultet u Italiji, potrebno je da zahtev za stipendiju podnesete pre nego što uopšte budete upisani, jer ćete tek krajem avgusta dobiti pozivno pismo sa fakulteta, a u septembru polagati prijemni ispit.

Na konkursu za stipendiju možete biti klasifikovani na jedan od sledeća tri načina:

 • IDONEI BENEFICIARI: čestitamo, dobili ste oko 4.500 eura koji će vam biti isplaćeni u dve rate.
 • IDONEI MA NON BENEFICARI: ovo znači da ispunjavate uslove za stipendiju, ali  je niste dobili. Region ne daje stipendije svima koji ispunjavaju uslove, već samo onima za koje ima dovoljno sredstava u fondovima. 
 • NON IDONEI: ne ispunjavate uslove za stipendiju


Ako ste dobili stipendiju i ako želite da je  odnovite i za narednu godinu, u avgustu morate imati odgovarajuči broj prenosivih bodova saglasno ostvarenom uspehu na ispitima.

Fakulteti i Univerziteti u Italiji


Magazin za đake i studente "EVROPA NA DLANU"  predlaže Vam nekoliko fakulteta i univerziteta, sa ciljem da Vam olakšamo odluku o nastavku školovanja i približimo mogu'nost eventualnog izbora fakulteta. Prilikom izbora morate imati u vidu veliki broj informacija o samom fakultetu i mogućnostima studija na istom. Neke od ključnih informacija obuhvataju:

 • poziciju univerziteta u mestu gde se nalazi
 • troškove života
 • mogućnost stipendiranja


Informacije o datim univerzitetima i fakultetima zasnovane su na istraživanjima britanskog časopisa Tajms, Univerziteta u Šangaju Shanghai Jiao Tong University, kao i na iskustvima naših studenata koji su pohađali ili još uvek pohađaju nastavu u Italiji.

Spisak svih univerziteta u Italiji možete pronaći na sledećem  linku:
 www.cestor.it/atenei/indice.htm


Mi smo za Vas odabrali deset najpoznatijih italijanskih univerziteta:

 1. Univerzitet u Bolonji - Università di Bologna - www.unibo.it
 2. Univerzitet u Rimu - Università La Sapienza di Roma - www.uniroma1.it 
 3. Univerzitet u Firenci - Università di Firenze - www.unifi.it
 4. Univerzitet u Modeni - Università di Modena - www.unimore.it 
 5. Univerzitet u Milanu - Università Statale di Milano - www.unimi.it
 6. Univerzitet u Padovi - Università di Padova - www.unipd.it
 7. Univerzitet u Trstu - Università di Trieste - www.units.it
 8. Univerzitet u Bergamu - Università di Bergamo - www.unibg.it
 9. Univerzitet u Đenovi - Università di Genova - www.unige.it
 10. Univerzitet u Ankoni - Università delle marche - www.univpm.it


Spisak svih fakulteta u Italiji možete pronaći na sledećem  linku:
www.cestor.it/atenei/facolta.htm


Mi smo za Vas odabrali deset najpoznatijih italijanskih fakulteta:

 1. Ekonomija / Alma Mater Studiorum Università di Bologna  www.economia.unibo.it
 2. Poljoprivreda / Alma Mater Studiorum Università di Bologna  www.agraria.unibo.it
 3. Pravo / Facoltà di Giurisprudenza Università di Pavia www.giurisprudenza.unipv.it
 4. Psihologija / Università degli Studi di Padova www.psy.unipd.it
 5. Veterina / Alma mater studiorum Università di Bologna www.vet.unibo.it
 6. Arhitektura / Università Iuav di Venezia www.iuav.it
 7. Farmacija / Università degli Studi di Milano www.farmacia.unimi.it
 8. Informatika / Università degli Studi di Verona www.di.univr.it/?lang=it
 9. Književnost / Alma mater studiorum Università di Bologna www.lettere.unibo.it
 10. Medicina / Università degli studi di Pavia www.nfs.unipv.it

Informacije o uslovima upisa na fakultete, 
studiranju,  životu i stipendijama u državama Evrope 
STUDIRANJE U AUSTRIJISTUDIRANJE U NEMAČKOJ


STUDIRANJE U ITALIJISTUDIRANJE U FRANCUSKOJ


STUDIRANJE U ČEŠKOJSTUDIRANJE U ENGLESKOJ
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget