STUDIRANJE U ČEŠKOJ

Češka je poznata po visokom kvalitetu obrazovanja, naročito u oblasti prirodnih i društvenih nauka, medicine, umetnosti i sporta. U Češkoj se nalaze neki od najstarijih i najpoznatijih univerziteta u Evropi. Češki univerziteti se ističu po dugogodišnjoj reputaciji, jedinstvenim programima i zanimljivim specijalizacijama. Trenutno u Češkoj studira preko 37.000 studenata iz inostranstva i taj broj se stalno povećava uporedo sa brojem studijskih programa koji se slušaju na engleskom i drugim stranim jezicima. Češki univerziteti sve češće sarađuju sa međunarodnim kompanijama i obrazovnim ustanovama.


Češka je poznata po visokom kvalitetu obrazovanja, naročito u oblasti prirodnih i društvenih nauka, medicine, umetnosti i sporta.  U Češkoj se nalaze neki od najstarijih i najpoznatijih univerziteta u Evropi.

Češki univerziteti se ističu po dugogodišnjoj reputaciji, jedinstvenim programima i zanimljivim specijalizacijama. Trenutno u Češkoj studira preko 37.000 studenata iz inostranstva i taj broj se stalno povećava uporedo sa brojem studijskih programa koji se slušaju na engleskom i drugim stranim jezicima. Češki univerziteti sve češće sarađuju sa međunarodnim kompanijama i obrazovnim ustanovama.

Zahvaljujući svojoj geografskoj lokaciji, Češka predstavlja dodirnu tačku mnogih evropskih kultura i nacionalnosti. Ovoj bogatoj kulturi prvenstveno su doprineli slovenski, germanski i jevrejski narodi. Zbog toga, Češka predstavlja izuzetno zanimljivu zemlju za sve studente koji se opredele da ovde studiraju. Takođe, nije beznačajna činjenica ni to da su svakodnevni troškovi u Češkoj mnogo manji nego u ostalim zemljama zapadne Evrope, tako da je studentski život značajno olakšan.

Kako se upisati na studije u Češkoj?  


Prijave za sve nivoe studija u Češkoj se šalju direktno univerzitetu koji želite da upišete. Oni će pregledati prijave, proceniti da li ispunjavate sve uslove za studije i obavestiti Vas da li je potrebno položiti neki dodatni prijemni test. Na kraju će Vas obavestiti da li ste primljeni.

U većini slučajevi, strani studenti koji žele da studiraju u Češkoj moraju da pošalju popunjen formular prijave koji se preuzima direktno sa sajta odabranog univerziteta i popunjava se elektronski. Za neke studijske programe (u oblasti umetnosti i arhitekture) potrebno je položiti posebni prijemni ispit.

Akademska godina u Češkoj je podeljena u dva semestra – zimski i letnji. Rektorat svakog univerziteta odlučuje kada počinju semestri. Rokovi za prijavu su u većini slučajeva do kraja semestra koji prethodi semestru u koji se upisujete.

Dobijanje studentske vize


Za studije u Republici Češkoj koje traju u periodu dužem od tri meseca, morate se prijaviti za dugoročnu dozvolu boravka u svrhu studiranja.

Studije uključuju npr. jezičke i stručne pripremne kurseve (koji prethode studiranju na univerzitetu), jezičke kurseve organizovane u sklopu programa EU ili u okviru međunarodnog sporazuma, razmenu iskustava ili studijske izlete osoba odgovornih za obrazovanje i razvoj ljudskih potencijala (dokle god se ove aktivnosti odvijaju u sklopu EU programa), itd. Izuzeci su obrazovanje u osnovnoj školi, srednjoj školi ili konzervatorijumu koje nije u sklopu programa razmene ili programa strukovne prakse.

Prijave se podnose u ambasadi Republike Češke. Za spisak dokumenata koje morate priložiti uz prijavu, pogledajte:

http://www.en.domavcr.cz/advices-for-living-in-the-czech-republic/residence-in-the-czech-republic/239 


Finansiranje studija


Za razliku od privatnih obrazovnih ustanova, školarine u javnim ustanovama zavise od jezika na kome se slušaju predavanja, kao i od vrste studijskog programa fakulteta na koji se upisujete.

Studenti koji slušaju predavanja na češkom jeziku ne moraju da plaćaju školarinu. Studije na engleskom i drugim stranim jezicima plaćaju se u proseku 1000 evra po semestru.

Troškovi stanovanja u Republici Češkoj značajno variraju u zavisnosti od lokacije, veličine, kategorije i opremljenosti stana ili kuće. Najviše cene zakupa su u velikim gradovima, a posebno u glavnom gradu.

U Republici Češkoj postoje opštinski stanovi s definisanim cenama zakupa, ali se  njihov broj smanjuje i verovatnoća za dobijanje takavog smeštaja vrlo je mala. Postoje takođe i stanovi kod kojih je zadruga vlasnik čitave zgrade, a stanovi se iznajmljuju članovima zadruge. Članovi takve stambene zadruge često daju svoje stanove u podzakup. Uobičajena je praksa zaključivanje zakupa na određeno vreme, ali preporučljivo je savetovati se sa advokatom pre potpisivanja ugovora.

Stipendije za studiranje u Češkoj


Ministarstvo obrazovanja, mladih i sporta Republike Češke takođe dodeljuje stipendije u skladu s međunarodnim konvencijama. Akademska informativna agencija objavljuje ažurirani spisak stipendija koje se daju na osnovu međunarodnih ugovora:

www2.dzs.cz/scripts/detail.asp?id=155


Postoje brojni programi stipendija za studije u Češkoj: Stipendija češkog Ministarstva prosvete i sporta, Stipendija češke Vlade, Erasmus Mundus, Visengard stipendija, Erasmus+, CEEPUS stipendija

Fakulteti i Univerziteti u Češkoj


Obrazovne ustanove u Češkoj se dele na javne, državne i privatne. Javne i privatne obrazovne ustanove su pod nadležnosti Ministarstva prosvete i sporta, dok su državne pod nadležnosti Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova.

U Češkoj trenutno postoji: 24 javne obrazovne ustanove, 2 državne obrazovne ustanove i 43 privatne obrazovne ustanove, na kojima trenutno studira 390.000 čeških studenata i 39.000 stranih studenata. Kompletnu listu svih univerziteta u Češkoj možete pogledati na ovom linku  http://www.studyin.cz/universities/

Čarls Univerzitet u Pragu – jedan je od najstarijih univerziteta u Evropi i svetu,  osnovan je 1348. godine. Postao je poznat kao moderna i dinamična obrazovna ustanova. Radi se o najvećem i najprestižnijem češkom univerzitetu i kao takav predstavlja prvi izbor mnogim studentima, kako iz Češke, tako i iz ostalih zemalja sveta.

Trenutno ga čine 17 fakulteta, 3 instituta i 6 centara za istraživanje, razvoj, podučavanje i druge kreativne aktivnosti. Prioritet ovog univerziteta je fokusiranje na istraživačke aktivnosti. Postoji velik broj istraživačkih timova koji sarađuju sa međunarodnim ustanovama. Studenti takođe mogu da se priključe istraživačkom radu na svakom od fakulteta ovog univerziteta.

Čarls univerzitet obuhvata sledeće fakultete: Katoličko-teološki fakultet, Protestantsko-teološki fakultet, Pravni fakultet, Medicinski fakultet, Fakultet umetnosti,  Fakultet matematike i fizike,  Fakultet obrazovanja, Fakultet fizičkog obrazovanja i sporta iFilološki fakultet.

Ekonomski univerzitet u Pragu (VŠE) - je najveći javni ekonomski univerzitet u Češkoj Republici. Prošle godine je proslavio 60 godina od osnivanja. VŠE ima šest fakulteta koji nude širok izbor studijskih programa osnovnih i postdiplomskih studija.

Pet fakulteta se nalaze u centru Praga – Fakultet finansija i računovodstva, Fakultet međunarodnih odnosa, Fakultet poslovne administracije, Informatički fakultet i Ekonomski fakultet. Fakultet za menadžment je smešten u obližnjem gradu Hradecu. Studije u VŠE su u skladu sa bolonjskim sistemom prenosa bodova.

Na VŠE trenutno studira oko 20.000 studenata, a broj se svake godine povećava. Ovaj univerzitet nudi studijske programe na češkom, engleskom i ruskom jeziku za osnovne studije, a za Master studije na češkom i engleskom jeziku.

Kompletnu listu studijskih programa na svim jezicima možete pogledati na ovom linku:
http://www.vse.cz/english/structure_of_studies.php


Budějovice


Informacije o uslovima upisa na fakultete, 
studiranju,  životu i stipendijama u državama Evrope 
STUDIRANJE U AUSTRIJI         STUDIRANJE U NEMAČKOJ


STUDIRANJE U ITALIJI         STUDIRANJE U FRANCUSKOJ


STUDIRANJE U ČEŠKOJ         STUDIRANJE U ENGLESKOJ
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget