Obrazovanje vozača od malih nogu

Beograd - Uvođenje saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja u vrtiće, osnovne i srednje škole je osnovna sistematska mera za smanjenje broja nesreća u kojima stradaju mladi.

Beograd - Uvođenje saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja u vrtiće, osnovne i srednje škole je osnovna sistematska mera za smanjenje broja nesreća u kojima stradaju mladi. 


To je rekao direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović i dodao da obrazovanje deteta - budućeg vozača počinje od malih nogu, i da se prema mladim vozačima se ne može odnositi kao prema onima sa 20 i više godina vozačkog iskustva.

"Svi sistemi poznaju institut mladog vozača i drugačije se odnose prema njima i to treba da bude izraženo i u našem pravnom sistemu. Mladi vozači prepoznati na nivou Ujedinjenih nacija kao jedan od ključnih problema bezbednosti saobraćaja pored pojasa, brzine i alkohola", istakao je on. 

Uvođenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja u obrazovni sistem ne znači, kako je naveo, da se deca uče samo šta znači crveno a šta zeleno, već da im se izgrade stavovi i svest o tome da treba da poštuju svoj i tuđe živote, ali i da im se ukaže na posledice neodgovornog ponašanja u saobraćaju. 

"Suština je da izgradimo decu da budu svesni i savesni učesnici u saobraćaju", rekao je on, dodajući da s tim u vezi iznenađuje izjava ministra prosvete Srđana Verbića da saobraćajno obrazovanje ne treba da bude deo školskog sistema. 

Okanović je naglasio da najveći problem u saobraćaju prave oni koji su upravo izašli iz učionica, dodajući da je u Srbiji saobraćaj vodeći uzrok smrtnosti mladih kao i da su mladi najčešći izazivači ali i žrtve nezgoda. 

"Represija da, restrikcije da ali saobraćajno obrazovanje pre svega", rekao je on. 

Ministarka građevinsrstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja nakon što se pre nekoliko dana dogodila teška saobraćajna nesreća u Beogradu na Ada Huji u kojoj je poginulo troje mladih. 

Izmene, prema njenim rečima, predviđaju da se osobama do 21 godine zabrani upravljanje vozilom snage veće od 1.400 kubika, upravljanje motornim vozilom 23 časa do šest sati ujutru, da za njih važi nulta tolerancija na alkohol i da se udvostruče kazne ukoliko se u kolima nalaze i maloletnici.


IZVOR: Beta
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget