Dobrodošli u Austriju!

Da bismo se snašli u nekoj zemlji, moramo da poznajemo najvažnija pravila i načela, koja važe u toj zemlji. Pored prihvatanja i pridržavanja normi i pravila koja ovde važe, najvažnija osnova za uspešan početak u Austriji je poznavanje nemačkog jezika. Nemački jezik Vam je potreban radi komunikacije sa državnim organima, za rad, obrazovanje i usavršavanje, zdravstvenu zaštitu kao i za svakodnevni kontakt sa ljudima.

Da bismo se snašli u nekoj zemlji, moramo da poznajemo najvažnija pravila i načela, koja važe u toj zemlji. Pored prihvatanja i pridržavanja normi i pravila koja ovde važe, najvažnija osnova za uspešan početak u Austriji je poznavanje nemačkog jezika.


Nemački jezik Vam je potreban radi komunikacije sa državnim organima, za rad, obrazovanje i usavršavanje, zdravstvenu zaštitu kao i za svakodnevni kontakt sa ljudima. 

Dobro poznavanje nemačkog jezika takođe je i osnova za zaposlenje i bavljenje profesijom u Austriji. Ako u Austriji možete da obezbedite primanja za sebe i svoju porodicu, to će najviše doprineti Vašoj samostalnosti i priznanju.

Država

Republika Austrija je savezna država, koja se sastoji od devet saveznih pokrajina:
  
• Beč (istovremeno i glavni grad države)
• Burgenland (glavni grad: Ajzenštat),
• Koruška (glavni grad: Klagenfurt),
• Donja Austrija (glavni grad: Sankt Pelten),
• Gornja Austrija (glavni grad: Linc),
• Salcburg (glavni grad: Salcburg),
• Štajerska (glavni grad: Grac),
• Tirol (glavni grad: Insbruk),
• Forarlberg (glavni grad: Bregenc).


Veličina

Austrija se nalazi u centralnoj Evropi i zauzima površinu od 83.854 km2. 


Stanovništvo

U Austriji živi 8,43 miliona ljudi. Skoro svaki peti Austrijanac živi u glavnom gradu Beču. Više od 18 % stanovništva Austrije ima porieklo iz neke druge zemlje.


Jezici

Zvanični jezik je njemački. Pored toga su i jezici zakonski priznatih nacionalnih grupa u određenim austrijskim regijama ravnopravni sa zvaničnim jezikom.


Religija

Tačno 66 % Austrijanaca je rimokatoličke vjere, oko 6 % islamske vjere, a skoro 4 % su protestanti. Tačno 10 % Austrijanaca ne pripada ni jednoj verskoj grupi. Mladi od 14. godine mogu samostalno odabrati svoju religiju. 


Internacionalno

Austrija je čvrsto utemeljena u međunarodnu zajednicu naroda. Austrija je članica Ujedinjenih nacija (UN) od 1955. g., i članica Savjeta Evrope od 1956. Godine., U Austriji se primjenjuje Evropska konvencija o ljudskim pravima. Od 1995. godine Austrija je članica Evropske unije (EU).


Život u demokratiji

Austrija je moderna i demokratska zemlja u srcu Evrope. Politička moć i pravo proizilaze iz naroda. Država ne postupa prema religioznim pravilima, već na principima ustava i volje većine direktno biranih predstavnika naroda.


Poštovanje zakona

Sve zakone mora poštovati svaki pojedinac, ali i sama država. Da bi se osiguralo poštovanje zakona npr. najstrožije je zabranjeno davati mito i to se strogo kažnjava. 


„Dobro došli u Austriju“ je kratki film austrijskog Saveznog ministarstva Evrope, integracije i spoljnih poslova. Baveći se svim temama u vezi sa životom u Austriji, društvenim vrednostima, značaju obrazovanja, rada i usvajanja jezika ove zemlje, film imigrantima i imigrantkinjama pruža kratak pregled ključnih stavki državne integracione politike.
Izvor: http://ec.europa.eu/
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget